Menu
menu

Paria (30min video).

Adryan Linden är 27 år gammal och begåvad med Duchéns Muskeldystrofi. Det innebär att hans muskler progressivt förtvinar och att han inom några år dör av andningsnöd eller av att hjärtat inte orkar slå längre.

Adryan befinner sig i konflikt – ett genetiskt krig. Han har gått i exil i sin lägenhet i Rågsved och har inte lämnat den under de senaste sex åren.

Adryan menar att föraktet mot den förvridna kroppen censurerar våra liv. Att rädslan för livets nyckfullhet, för det okända, det fula och groteska är rädslan för livet.

Adryans lytesmoral söker försvara livet mot det absoluta, mot det goda och mot att allting alltid skall bli bättre än vad det redan är. Han för en strid mot en värld, i vilken han och med honom miljoner av väldens befolkningar aldrig kommer att platsa.

Paria är ett försök att sätta ned foten, att protestera mot det folkmord som sker idag rätt framför ögonen på oss. Det är också en kamp för mänskliga värden. Vem går fri i förlägningen av en totalitär utrensning och likrikting? Vem skall vara kvar och ensam leva i sensuren?

Jag menar att alla människor har dolda funktionshinder som vi på olika sätt gömmer undan. Addes filosofiska påståenden är ett för mig väldigt viktigt inlägg i en samtida brinnande debatt om queer eller crip-teori. Vi måste var och en befria oss som människor från den monokultur vi lever i, befria oss från normsamhället.

Storheten i att vara människa är att vi är olika, då behöver vi varandra. Om vi bejakar våra funktionshinder blir de till våra superkrafter.

Producerat av: Jona Franksson/Unga Rörelsehindrade.

Medverkande: Adrian Lindén samt tre av hans personliga assistenter.

Filmen utspelar sig i Adrians lägenhet.